Πώς να επιλέξετε το τέλειο domain name

how-to

Η επιλογή ενός domain name είναι μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που θα πάρετε για την ιστοσελίδα σας. Εάν δεν κάνετε σωστή επιλογή, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φήμη της επωνυμίας σας.

Ευτυχώς, η επιλογή του ιδανικού domain δεν είναι υπερβολικά περίπλοκη. Εφόσον κάνετε την έρευνά σας, παραμείνετε στο εμπορικό σήμα και βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε κάτι φιλικό προς τον χρήστη.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τη σημασία επιλογής ενός σωστού domain name. Στη συνέχεια, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση. Τέλος, θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές σχετικά με τους καταχωρητές domain. Ας ξεκινήσουμε!

Domain name

Τι είναι ένα domain name;

Τα domain name αποτελούν βασικό μέρος για την κατασκευή ιστοσελίδας και παρέχουν μια ευανάγνωστη για το χρήστη διεύθυνση ιστού που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Κάθε υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω μιας δημόσιας διεύθυνσης IP.

Οι υπολογιστές μπορούν να χειριστούν εύκολα τέτοιες διευθύνσεις, αλλά οι χρήστες δυσκολεύονται να βρουν ποιος διαχειρίζεται το διακομιστή ή τι υπηρεσία προσφέρει ο ιστότοπος. Επίσης, τις διευθύνσεις IP είναι δύσκολο να τις θυμάστε και μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. (Π.χ.το domain name odin.gr αντιστοιχεί στην IP: 88.99.26.7)

Για να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα χρησιμοποιούμε διευθύνσεις που διαβάζονται από τον χρήστη και ονομάζονται “ονόματα τομέα” (domain name). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Όλα ξεκινάνε με ένα domain name

Γιατί η επιλογή του τέλειου domain name έχει τόση σημασία;

Σε πολλές περιπτώσεις, το domain name είναι η πρώτη εντύπωση που θα έχει ένας πελάτης για την επωνυμία σας. Αυτό ισχύει εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας π.χ. δικηγόρος, μια μικρή επιχείρηση ή μια διεθνής εταιρία. Ως εκ τούτου, το domain σας είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με το λογότυπο και το εμπορικό σας σήμα.

Μια μακροσκελής διεύθυνση URL μπορεί να φαίνεται άσχημη στους πελάτες. Επιπλέον, αν είναι δύσκολο να το θυμηθούν οι χρήστες, ίσως είναι λιγότερο πιθανό, να επισκεφθούν ξανά την ιστοσελίδα σας. Ως εκ τούτου, το domain name σας θα πρέπει να είναι σύντομο και αξιομνημόνευτο.

Σημειώστε ότι η αλλαγή του domain name σας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Δεν είναι αδύνατη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως απώλεια επισκεψιμότητας και περιττό χρόνο διακοπής λειτουργίας. Έχοντας αυτό κατά νου, θα ήταν συνετό να εξετάσετε προσεκτικά το domain name σας από την αρχή.

Πώς να επιλέξετε ένα domain name που φέρνει αποτελέσματα:

Περιχόμενα:

Επιλέξτε προσεκτικά την κατάληξη του Top Level Domain σας

Η κατάληξη Top-Level Domain (TLD) είναι το τελευταίο μέρος της διεύθυνσης URL που ακολουθεί το όνομα της ιστοσελίδας. Μερικά από τα πιο δημοφιλή TLD είναι τα .com, .gr και .eu.

Μεταξύ όλων των TLD, το .com ή το .gr είναι συχνά μια δημοφιλής επιλογή. Ωστόσο, αν η κατάληξη .com ή .gr είναι πιασμένη, δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Άλλοι δημοφιλείς TLDs όπως .xyz, .shop, .club, .online, .art, .inc, ακόμη και .party γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι. TLDs όπως .marketing και .technology σας επιτρέπουν να επιλέξετε κάτι πιο σχετικό με τον κλάδο σας. Η χρήση των ccTLDs (κωδικών χώρας) είναι επίσης μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερες τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις διευθύνσεις .io, .ai και .co, για παράδειγμα. Σε τελική ανάλυση, θα θελήσετε να επιλέξετε μια κατάληξη domain name που να συνάδει με την ιστοσελίδα σας και να σηματοδοτεί αξιοπιστία.

Βεβαιωθείτε ότι το domain name σας είναι εύκολο στην προφορά και την ορθογραφία

Πιθανόν, να θέλετε το domain name σας να είναι πρωτότυπο και να διατηρεί την αξία του. Ωστόσο, η καινοτομία δεν έχει πάντα θετικά αποτελέσματα. Εάν τροποποιήσετε την ορθογραφία μιας κοινής λέξης για να αποκτήσετε την κατάληξη .com (ή απλώς για να είστε χαριτωμένοι), μπορεί να μπερδέψετε το κοινό σας.

Ενώ η διαφήμιση στόμα σε στόμα είναι ισχυρή, λειτουργεί μόνο όταν οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να προφέρουν το domain σας. Επίσης, αυτό κάνει το domain name πιο εύκολο να το θυμάστε, αυξάνοντας τις πιθανότητες οι χρήστες να το επισκεφτούν και να προωθήσουν τον ιστότοπο στα social media.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν συνδυασμούς 4 γραμμάτων με εύκολα προφερόμενους τομείς. Εκτός του ότι είναι απίστευτα αξιομνημόνευτα, η παραπάνω επιλογή βοηθάει στην ικανότητα των domains να διατηρούν αξία τους στη μεταγενέστερη αγορά.

Αποφύγετε τις παύλες και τα διπλά γράμματα

Η χρήση παύλας μπορεί να φαίνεται ένας δημιουργικός τρόπος για ένα domain name που θέλετε και είναι ομολογουμένως ακόμη δημοφιλής σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να εκφραστούν λεκτικά (φανταστείτε τον εαυτό σας να λέει δυνατά “παύλα” ή “κάτω παύλα”). Κάνουν επίσης το domain πιο δύσκολο στην πληκτρολόγηση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει εξαρχής μια κακή Εμπειρία Χρήστη (UX), αφήνοντας έναν χρήστη απογοητευμένο. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να εγκαταλείψει εντελώς την ιστοσελίδα σας και να καταλήξει στην ιστοσελίδα κάποιου άλλου.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, όταν αναζητάτε ιδέες για ενα domain name, είναι καλύτερο να αποφεύγετε οτιδήποτε δεν είναι γράμμα. Αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση των γραμμάτων με αριθμούς, που καθιστά το domain name σας ευάλωτο σε λάθη από τους χρήστες.

Το ίδιο ισχύει και για τα διπλά γράμματα – είναι σαν να έχετε τυπογραφικά λάθη. Τα διπλά γράμματα είναι δύσκολο να διαβαστούν και ακόμη πιο δύσκολο να πληκτρολογηθούν σωστά. Αν τα λάθη συμβαίνουν αρκετά συχνά, μπορεί να καταλήξετε με κάποιον να κάνει typosquatting και να κλέψει την επισκεψιμότητά σας.

Κρατήστε το domain name σας μικρό

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα σύντομα domain name λειτουργούν καλύτερα. Αρχικά, είναι πιο εύκολα να τα θυμάται ο χρήστης και πιο γρήγορα στην πληκτρολόγηση. Έτσι, είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν ένα θετικό UX.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι περιηγούνται στο διαδίκτυο από κινητές συσκευές. Ένα σύντομο domain name σημαίνει λιγότερες πιθανότητες για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να βρεθούν μπροστά σε λάθος πληκτρολόγηση και λάθος αυτόματη διόρθωση. Επίσης, μια υπερβολικά μεγάλη διεύθυνση URL είναι ένας ακόμη τρόπος για να τρομάξετε τους επισκέπτες.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER . . .
Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα & τις προσφορές μας.
Διαγραφή οποιαδήποτε στιγμή, δωρεάν.

Διαλέξτε ένα domain name που είναι ευέλικτο

Το domain name σας είναι ένας τομέας στον οποίο δεν θέλετε να βάζετε τον εαυτό σας σε ένα κουτί. Ενώ θα πρέπει να είστε αρκετά συγκεκριμένοι για να προσελκύσετε ένα κοινό, δεν θέλετε να είστε τόσο ακριβείς ώστε να μην υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη του ιστοτόπου σας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι έξυπνο να εξετάσετε πώς μπορείτε να επεκτείνετε τον ιστότοπο ή την επιχείρησή σας με την πάροδο του χρόνου. Θα πρέπει να λάβετε αυτή την απόφαση με μακροπρόθεσμο όραμα.

Ελέγξτε το ιστορικό του domain name

Μπορεί να έχετε θέσει ως στόχο ένα εντελώς νέο domain name. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα το domain που θέλετε να αγοράσετε να είχε προηγούμενο ιδιοκτήτη.

Είναι καλύτερο να διερευνήσετε το ιστορικό του domain, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης. Υπάρχουν μερικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, όπως το Wayback Machine.

Προστατέψτε την επωνυμία σας με πολλαπλά domain name

Ακόμα και αν καταφέρετε να αποκτήσετε μια πολυπόθητη διεύθυνση .com, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αγοράσετε άλλες παραλλαγές TLD και να δημιουργήσετε ανακατευθύνσεις. Μπορείτε ακόμη να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να αγοράσετε κοινά ορθογραφικά λάθη του ονόματος τομέα σας. Με αυτό τον τρόπο, δεν χάνετε την κυκλοφορία που μπορεί να χάνετε λόγω “λάθους χρήστη”.

Χρησιμοποιήστε γεννήτριες domain name για έξυπνες ιδέες

Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερα από 360 εκατομμύρια εγγεγραμμένα domain name. Αυτό οδηγεί πολλούς ανθρώπους να λένε ότι όλα τα καλά domains είναι ήδη κατειλημμένα. Η αναζήτηση μεμονωμένων ονομάτων τομέα με το χέρι μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρα.

Σε αυτό το σημείο έρχονται οι γεννήτριες domain name. Αυτά τα δωρεάν εργαλεία αναζητούν αυτόματα τις λέξεις-κλειδιά που έχετε ορίσει για να βρουν εκατοντάδες έξυπνες ιδέες για ονόματα τομέων.


Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να μάθετε τι είναι ένα domain name και πώς λειτουργούν οι τομείς. Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μπορείτε να το κοινοποιήσετε στα social media.

Kατασκευή Iστοσελίδων

Κατασκευή ιστοσελίδων για κάθε Budget στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.
Διαβάστε επίσης ...