Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο server για την ιστοσελίδα μου: Φιλοξενία ιστοσελίδων – Hosting

how-to

Η ιστοσελίδα σας είναι η πρώτη εντύπωση που δίνετε στους πελάτες σας, τους συνεργάτες σας, και το κοινό σας. Για να είναι η ιστοσελίδα σας λειτουργική, ασφαλής, και γρήγορη, χρειάζεστε έναν server που να την φιλοξενεί και να την υποστηρίζει. Αλλά πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο server για την ιστοσελίδα σας; Τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων – hosting; Και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών ειδών server;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε τις απαντήσεις που ψάχνετε, και θα σας βοηθήσουμε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για την ιστοσελίδα σας.

Τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων – hosting;

Η φιλοξενία ιστοσελίδων – hosting είναι η υπηρεσία που σας παρέχει έναν server, δηλαδή έναν υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, και στον οποίο αποθηκεύονται τα αρχεία και ο κώδικας της ιστοσελίδας σας. Όταν κάποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας, ο server στέλνει τα αρχεία στον browser του επισκέπτη.

Επιλέξτε τον κατάλληλο server για την ιστοσελίδα σας:

Η επιλογή του κατάλληλου server αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την ομαλή λειτουργία και την άψογη εμπειρία χρήστη της ιστοσελίδας σας. Πλήθος επιλογών server υφίσταται, με κάθε τύπο να διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή

  • Τύπος ιστοσελίδας: Το είδος της ιστοσελίδας σας (π.χ. ενημερωτικό site, e-shop, blog) καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις σε πόρους και υποδομή.
  • Επισκεψιμότητα: Ο αριθμός των χρηστών που επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας επηρεάζει άμεσα το φόρτο εργασίας και τις απαραίτητες δυνατότητες του server.
  • Απαιτήσεις: Ειδικές λειτουργίες, plugins ή εφαρμογές δύναται να θέτουν επιπλέον απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, αποθηκευτικό χώρο και εύρος ζώνης.
  • Προϋπολογισμός: Το κόστος αγοράς ή μίσθωσης, συντήρησης και φιλοξενίας του server αποτελεί σημαντικό παράγοντα λήψης απόφασης.

Διάφοροι Τύποι Servers:

Shared Hosting:

Στο shared hosting, η ασφάλεια μπορεί να είναι περιορισμένη εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές ιστοσελίδες μοιράζονται τους ίδιους πόρους σε έναν server. Αν κάποια από αυτές τις ιστοσελίδες είναι ευάλωτη σε επιθέσεις ή παρουσιάζει προβλήματα ασφαλείας, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για τις υπόλοιπες ιστοσελίδες στον ίδιο server.

  • Πλεονεκτήματα: Οικονομικό, εύκολο στη χρήση, κατάλληλο για ιστοσελίδες με χαμηλή επισκεψιμότητα.
  • Μειονεκτήματα: Περιορισμένοι πόροι, μειωμένη ασφάλεια, επηρεάζεται από την απόδοση άλλων ιστοσελίδων στο ίδιο server.

VPS Hosting:

Στο VPS hosting, η ασφάλεια είναι συνήθως καλύτερη σε σύγκριση με το shared hosting. Κάθε εικονικός server λειτουργεί ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους, προσφέροντας μεγαλύτερο έλεγχο και απομόνωση των πόρων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας είναι λιγότερο ευάλωτη σε επιθέσεις από άλλες ιστοσελίδες στον ίδιο server.

  • Πλεονεκτήματα: Περισσότεροι πόροι από shared hosting, καλύτερη ασφάλεια, κατάλληλο για ιστοσελίδες με αυξημένη επισκεψιμότητα.
  • Μειονεκτήματα: Ακριβότερο από shared hosting, πιο περίπλοκο στη διαχείριση.

Dedicated Server:

Στο dedicated server, η ασφάλεια είναι συνήθως υψηλή λόγω του γεγονότος ότι ολόκληρος ο server είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην ιστοσελίδα σας. Συνήθως οδηγεί σε υψηλό επίπεδο προστασίας και ασφάλειας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε την απαραίτητη τεχνική γνώση για να διαχειριστείτε αυτόν τον server.

  • Πλεονεκτήματα: Πλήρης έλεγχος και αποκλειστική χρήση του server, μέγιστη ασφάλεια και απόδοση, κατάλληλο για μεγάλες ιστοσελίδες με υψηλές απαιτήσεις.
  • Μειονεκτήματα: Το πιο ακριβό είδος hosting, απαιτεί τεχνικές γνώσεις για τη διαχείριση.

Παραδείγματα:

VPS
Ένα blog που δέχεται 500 επισκέπτες την ήμερα που δημοσιεύει 5 με 10 άρθρα ημερήσιος θα χρειαστεί
CPU: 4 πυρήνες.
RAM: 4GB με 6GB.
Αποθήκευση: 20GB NVMe
Εκτιμώμενο κόστος από 20€ έως 60€ ανά μήνα

Shared Hosting
Μια ιστοσελίδα ενός ψυχολόγου που δέχεται 5 με 10 επισκέπτες την ήμερα έχει 10 με 15 σελίδες.
CPU: 1 πυρήνες.
RAM: 1GB.
Αποθήκευση: 2GB NVMe
Εκτιμώμενο κόστος από 5€ έως 15€ ανά μήνα

-Dedicated Server
Ηλεκτρονικό κατάστημα με είδη τεχνολογίας που δέχεται 1200 με 2000 επισκέπτες την ήμερα έχει 50.000 προϊόντα γέφυρα με ERP, τροφοδοτεί marketplaces με XML όπως Skroutz, Google Merchant κτλ.
CPU: 12 πυρήνες.
Threads: 24.
Clock Speed: 2.4 GHz
RAM: 64GB.
Αποθήκευση: 2 x 2 TB SSD NVMe RAID 1.
Εκτιμώμενο κόστος από 105€ έως 150€ ανά μήνα.
SysAdmin 100€ με 200€ ανά μήνα.

Συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου server:

Καλό είναι να επιλέξετε τον server που καλύπτει τις ανάγκες σας και ταυτόχρονα ταιριάζει με τον προϋπολογισμό σας. Με τη σωστή επιλογή, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η ιστοσελίδα σας θα λειτουργεί απροβλημάτιστα και θα παρέχει μια άριστη εμπειρία στους χρήστες.

Kατασκευή Iστοσελίδων

Κατασκευή ιστοσελίδων για κάθε Budget στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.
Διαβάστε επίσης ...